keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Smokki ja Frakki


Olen aina miettinyt mikä ero smokilla ja frakilla on, joten nyt sitten otin selvää, sekä laitoin ne nyt sitten tännekkin :)

Smokki
Kuva kotiliedestä
Smokki on miesten “iltapuku” ja sitä käytetään iltagaaloissa, vihille mentäessä tai illallisilla, usein iltakuuden jälkeen. Smokki on kuin tavallinen puku, hieman pidempi vain. Smokin kanssa käytetään useimmiten mustaa solmuketta ja vyöliiviä sekä valkoista taskuliinaa. Vyöliivin tarkoitus on peittää housujen vyötärön ja paidan liitoskohta. Paitana käytetään Smokkipaitaa, joka on valkoinen kauluspaita jonka etumus voi siis olla laskostettu tai tavallinen sekä napit on usein piilotettu. Hihoissa on tuplamansetit. Tuplamansetit tarkoittaa kaksinkertaisia kalvosimia. Paidassa ei ole siis nappeja, vaan paikat kalvosinnapeille. Kengät smokin kanssa ovat kiiltonahka- tai lakeerikegät, joissa on nauhat.



Frakki
Kuva Jääskeläinen oy:n sivuilta

Miesten asuista arvokkain on frakki. Frakki on ns. "pingviinipuku". Frakin kanssa käytetään aina valkoista solmuketta ja frakkipaitaa (tarjoilijat ja muu henkilökunta käyttää mustaa solmuketta). Frakin kanssa käytetään usein kultaisia kalvosimia. Rintataskussa on valkoinen liina, kuten smokissakin. Frakin alla on liivi, jonka väri vaihtelee riippuen tilaisuudesta. Päivällä frakkiliivi on musta, iltajuhlissa valkoinen. Liivi ei saa olla niin pitkä, että se näkyy takinliepeiden alta. Myös housujen on oltava niin korkealla, ettei paita näy. Päällystakin kanssa täytyy myös olla tarkkana, etteivät hännykset näy takin reunan alapuolelta. Kenkien on mielellään oltava lakerikengät. Päällysvaatteina frakkiin kuuluu pitkä musta takki tai viitta, valkoinen kaulaliina, valkoinen kaulaliina ja silinterihattu.
Frakkia käytetään muodollisissa tilaisuuksissa (kuten itsenäisyyspäivän vastaanotto), häissä, ratsastus- ja tanssikilpailuissa tietyissä luokissa, frakki on myös yleinen vanhojentansseissa.


Lähteet:
http://pukeudu.fi/pukeutuminen/smokki.html
http://www.mattimattila.fi/comments/pukukoodi_tumma_puku
http://fi.wikipedia.org/wiki/Smokki

http://fi.wikipedia.org/wiki/Frakki
http://pukeudu.fi/pukeutuminen/frakki.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti